«

Zoeken


Sikkens - een succesverhaal

Onze onderneming heeft sinds haar oprichting in 1792 veel gepresteerd: groei door een stijgende vraag, grote ontwikkelingen en belangrijke fusies. Een schets van de belangrijkste feiten in onze historie.


1792

De in Groningen gevestigde schilder Wiert Willem Sikkens begon zelf lak te maken en verkocht deze aan collega-schilders en andere klanten. Het merk Sikkens was geboren.

 

1837
Geert Willem, die de zaak van zijn vader overgenomen had, liet zijn zwager Willem Penaat deelnemen in de lakproductie. De firma G. W. Sikkens & Co. ontstond - een naam die al snel een synoniem voor kwaliteit en ambachtelijke vaardigheid werd.

 

1869
Buiten Groningen werd de eerste fabriek gebouwd. Korte tijd later volgde de bouw van een nevenvestiging in Emden om ook in Duitsland aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

 

1903
Inwijding van een verdere fabriek op het Groningse industriegebied Helpmann. Later werd dit complex uitgebreid met een laboratorium ter bewaking van de kwaliteit en voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

 

1928
Sikkens introduceerde celluloselak die in een speciale fabriek werd geproduceerd. Deze nieuwe verspuitbare lak werd vooral in de industrie ingezet.

 

1934
Met de synthetische lak Rubbol AZ begon een nieuw tijdperk voor het schildersvak. Reeds in die tijd informeerde Sikkens de mensen in de gehele bedrijfstak doorlopend over moderne producten en verwerkingsmethodes.

 

1939
De gehele onderneming verhuisde van Groningen naar Sassenheim. De gedwongen pauze in de tweede wereldoorlog benutte Sikkens om in zijn laboratoria kunstharsen te ontwikkelen.

 

1947
De ontwikkelingsinspanningen tijdens de oorlog leidden tot de oprichting van de kunstharsfabriek""Synthese","die tegenwoordig Akzo Nobel Kunstharsen heet. Bovendien introduceerde Sikkens een efficiënt onderhoudsplan dat de bescherming van gebouwen op lange termijn veiligstelde en tevens kosten bespaarde.

 

1957
Verdere betreding van de Duitse markt door opening van de eerste vestiging in Pinneberg bij Hamburg. Tegelijkertijd nam Sikkens in de vijftiger en zestiger jaren bekende fabrieken over zoals Alpha Muurverf, Flexa Thuiswerkerverven, Smits' Bouwlakken en maritieme verven zoals Cetabever Beitsen. Verdere productie-eenheden werden geopend in België, Zweden, Italië en Duitsland. Alle productielocaties vormden samen met de grondstoffenfabrieken zoals ""Synthese""de maatschappij Sikkens Holding.

 

1962
De Sikkens-Groep werd uitgebreid met de Koninklijke Zout Ketjen (KZK).

 

1965
Deze werden gefuseerd met Koninklijke Zwanenberg Organon (KZO).

 

1969
KZO werd vervolgens verbonden met de AKU, de Algemene Kunstzijde Unie - hierdoor ontstond Akzo. In Duitsland werd de verffabriek Lesonal gekocht en in Frankrijk Astral. Samen met de Sikkens Groep vormden deze Akzo Coatings. Daarmee was het fundament gelegd voor groei in West- en Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

 

1993
Akzo fuseerde met de Zweedse onderneming Nobel, die al sinds 1871 gespecialiseerd was in lakken en beitsen, tot Akzo Nobel. De gevestigde merknamen, zoals Rubbol lakken, Cetol Beitsen en Alpha muurverven, bleven behouden als eerbetoon aan de sinds 1792 erkende kwaliteit.

 

2000
Het segment van de industriële houtcoatings behoorde voortaan tot AkzoNobel Industrial Finishes.

 

Tot 2010
Introductie van diverse innovaties en concepten, zoals de Duraflex-technologie, de Ion-Lock-technologie of het LONGLIFE-concept voor zeer lang onderhoudsvrije concept III-garanties.

 

2011
Disney en McDonald‘s hebben gekozen voor Sikkens als wereldwijde leverancier van coatings voor houten onderdelen.

 

2013
De bedrijfstak Sikkens Timmerindustrie groeit uit tot Sikkens Wood Coatings, om de focus en de expertise op het punt van houtcoatings centraal te stellen.