«

Zoeken


Als je maar weet hoe:

Onderhoud en ontsmetting van flowcoatingsystemen en dompelbakken

Flowcoating- en dompelsystemen dienen regelmatig onderhouden en gedesinfecteerd te worden om een goed coatingresultaat te bereiken en bacteriëngroei en de daarmee gepaard gaande geurbelasting te vermijden. Dit kan het beste worden gedaan door eenvoudige dagelijkse maatregelen.

Voor aanvang van de werkzaamheden en bij flowcoaten meermaals per dag de viscositeit controleren met een DIN4- of ISO3-beker - de doorlooptijden zijn aangegeven in het relevante technische informatieblad. Voor de verdunning alleen schoon leidingwater gebruiken. Alle hulpmiddelen die worden gebruikt voor het roeren, verdunnen of overgieten, moeten meteen na gebruik met schoon water gereinigd worden en droog weggezet of -gelegd worden. Let er bij flowcoatingsystemen op dat de uitlaatmonden open en de zeven schoon zijn.

 

Wij adviseren om met enige regelmaat het flowcoatingsysteem leeg te maken en met schoon water te reinigen en de dompelbakken altijd af te dekken, als deze niet in gebruik zijn.

De desinfectie van flowcoatingsystemen en dompelbakken zou preventief verricht moeten worden. Daarvoor kan men gebruik maken van langere bedrijfsonderbrekingen zoals vakanties of de kerstperiode. Een ontsmetting is noodzakelijk, wanneer het materiaal een bedorven geur krijgt.

 

Daarbij is het belangrijk het coatingmateriaal af te tappen en bedorven ruikend materiaal als afval af te voeren - in geen geval na de desinfectie opnieuw in het systeem vullen. Als desinfectiemiddel kan bijv. Lyso 3025 worden gebruikt.