«

Zoeken


Handige tips:

Verwerking van waterverdunbare lakken en beitsen

De voordelen van waterverdunbare laksystemen in vergelijking met oplosmiddelenhoudende materialen hebben in een spuiterij een wezenlijk grotere invloed dan men op het eerste gezicht zou denken. Waterverdunbare beitsen en lakken bieden onder andere voordelen met betrekking tot arbovoorschriften. emissiewaarden, de aard van de filtersystemen en elektrische inrichtingen, het explosie- en brandgevaar en de gezondheidsbelasting van de medewerkers.

Bijkomende laktechnische voordelen zoals de mogelijkheid om af te zien van ruimteventilatie, de beperking van de ruimtetemperaturen en een forse inkorting van de tussenlaagse droogtijden worden vaak gesuggereerd, maar zijn in de praktijk niet realiseerbaar zonder concessies aan het lakresultaat. Ter vermijding van lakfouten willen wij u daarom attent maken op enkele punten:

 

1. Vochtafvoer en temperatuurregulering
Het idee dat men bij watergedragen lakken niet hoeft te ventileren, omdat zij geen organische oplosmiddelen bevatten, is fout. Zolang het water in de laklaag aanwezig is, kan deze niet uitharden. Het is daarom zeer belangrijk voor een goede ventilatie van de droogruimtes te zorgen.

 

2. Natte laagdikte
De rheologie van veel dispersielakken maakt het aanbrengen van grotere nattelaagdiktes mogelijk. Dergelijke dikke laklagen kunnen echter binnen de normale droogtijd van 12 tot 18 uur niet voldoende uitharden wat tot problemen leidt bij het transport, het aanslaan en stapelen van kozijnen of deuren. Wanneer de laklaag gedurende de nacht goed moet drogen moet de waterverdunbare lak niet dikker worden aangebracht dan het KOMO (BRL 0814/BRL 0817) certificaat voorschrijft.

3. Droging
Wanneer alleen op basis van een visuele controle of handmatige aanraking de droging wordt bepaald en al na enkele uren een tweede laklaag aangebracht wordt, kan de eerste laklaag door het water van de tweede laklaag opwellen en daarna sterk vertraagd verder drogen.

 

4. Afdichtingsprofielen
Kaderprofielen of andere afdichtingsmaterialen moeten afgestemd zijn op het verfsysteem om opwellen, verkleuringen en verklevingen bij/met de coating te vermijden.

 

5. Hang en sluitwerk
Beslag en bevestigingen moet corrosiebestendig zijn. De aandrukkracht tussen kozijn en raam zou over het gehele contactvlak gelijkmatig en niet te groot moeten zijn.